Factory-direct GaN & wireless chargers · MOQ from 200 pcs

Talk · Compliance · EU, UK & other-market rules

Do wireless chargers need Radio Equipment Directive approval in the EU?

Yes. Inductive wireless chargers are generally treated as radio equipment in the EU, so the RED route applies rather than the Low Voltage and EMC Directives alone.

Updated 3 min read

Do wireless chargers need Radio Equipment Directive approval in the EU?
The question

We sell GaN wall chargers with CE under the Low Voltage and EMC Directives. Now we want to add a 3-in-1 wireless charger (Y302 type). Is the CE route the same?

Main answer · Wecent Editorial Team

Short answer: Not quite. Inductive wireless chargers are generally treated as radio equipment in the EU, so they go through the Radio Equipment Directive (2014/53/EU). RED covers safety, EMC and efficient use of the radio spectrum in one directive. Expect radio testing against a harmonised standard for wireless power transfer, such as ETSI EN 303 417, alongside safety and EMC.

Why a wireless charger counts as radio equipment

A Qi charger transfers power through a magnetic field and exchanges data with the phone over that same link. EU guidance treats this kind of wireless power transfer equipment as radio equipment, which brings it under RED rather than under the Low Voltage and EMC Directives on their own.

What RED covers

  • Article 3.1(a): health and safety, usually shown with IEC/EN 62368-1 and RF exposure assessment.
  • Article 3.1(b): EMC, with the EMC standards for radio equipment.
  • Article 3.2: efficient use of the spectrum, typically with ETSI EN 303 417 for wireless power transmission systems.

What changes in your documents

  1. The EU Declaration of Conformity refers to Directive 2014/53/EU. A separate LVD or EMC declaration isn’t needed for the same product.
  2. The technical file includes radio test reports and an RF exposure assessment.
  3. User information includes the frequency band and maximum power where RED requires it.
  4. If you sell the wireless charger with a separate wall adapter, the adapter keeps its own LVD/EMC route and Ecodesign obligations.

Notified body involvement

If the harmonised standards are applied in full, the manufacturer can usually do the conformity assessment itself. A notified body is needed when they aren’t applied or only partly applied. Ask your adviser which route the reports support.

Qi certification is separate

WPC Qi or Qi2 certification proves interoperability with the Qi standard. It isn’t legal market access. A charger can be Qi-certified and still need RED conformity, and the reverse.

UK and other markets

Great Britain has its own Radio Equipment Regulations with a similar structure. Other markets, such as the US with FCC rules, have their own approval routes.

This is a summary. Confirm with Wecent which RED reports exist for the model, and with your notified body or adviser for the applicable standards.

Where this answer says confirm with Wecent, the detail is not published on the product page and has to come from the datasheet or the factory. General facts come from the standards bodies, regulators or device makers named in the text.

Three more perspectives

Wecent Editorial Team · Purchasing perspective

Ask for the RED test reports before ordering, not just a CE certificate. A wireless charger supplied with LVD/EMC-only reports is a common gap. Fixing it after shipment means retesting and delays.

Wecent Editorial Team · Compliance/QC perspective

A product with an extra function, such as a speaker, clock or Bluetooth, may need more radio testing. Check that the reports cover every radio function in the exact model you buy.

Wecent Editorial Team · Use perspective

RED user information, like the frequency band, can go in the manual. Keep it in a short technical section at the end, so the setup instructions stay easy to read.

Products discussed in this thread

Related articles & topics

Have a sourcing question about your own programme?

Ask our team More EU, UK & other-market rules questions